18 september 2008

’Kalm Maar! we hebben niets te verliezen?’

Heeft een trainer die in een voorbeschouwing roept dat Kalmar FF ‘een sterke ploeg is die we niet moeten onderschatten’ achteraf gelijk als je er met 1-0 thuis van verliest? Ja, want hij was de enige die waarschuwde. Jan met de Sjaal hoopte woensdagavond tijdens het kijken naar het sportjournaal dat zijn opmerking geladen was met ironie. Of om - pedagogisch uiterst verantwoord- zijn spelers op scherp te zetten.
En ja, net als iedereen die begaan is met de club op Zuid, weet Jan met de Sjaal ook dat Zweedse voetbalteams fysiek sterk zijn. En dat Verbeek niet zo handig is in het bestrijden ervan, dat heeft ie vorig seizoen ook kunnen zien. En ja, Kalmar staat bovenaan in een competitie die zijn einde nadert.
Dat hoorden we allemaal en terwijl die woorden op ons neerdaalden dachten we allemaal hetzelfde: Verbeek houdt ons in het ootje. Hij heeft geleerd van de miskleun tegen de houthakkers uit Helsingborg. Verbeek heeft een verrassend plan klaarliggen waar dit pr-verhaal waarin de thuisploeg als underdog wordt uitgebeeld slechts een mooie inleiding op is. Feyenoord pakt de middenmoters natuurlijk aan en wint met 2-0. Met strijd, passie, mouwen opstropen….
Zoiets dachten Jan met de Sjaal, de slager van de Beijerlandselaan, de caféhouder op de Binnenweg, de advocaat in de Weenatoren (en ik trouwens ook) in min of meer dezelfde bewoordingen.
Al deze mensen keken gisterenavond, in De Kuip of op televisie, naar een armetierig spelend Feyenoord. Niet om over naar huis te schrijven. Dat ik momenteel toch aan het doen ben komt slechts voort uit nieuwsgierigheid. Nieuwsgierig naar wat er omgaat in het hoofd van trainer van Feyenoord.
Meneer Verbeek, mag ik u mede namens deze mensen een paar simpele vragen stellen? Kunt u me zeggen waarom de heren voor rust niet vooruit te branden waren? Waarom u de enige speler van wie dreiging uitging, De Guzman, wisselde? En waarom er op zijn plek een rechtsbuiten kwam te spelen? Wat die twee meneren die naast u zitten tijdens de wedstrijd tegen u zeggen? Waarom er gemaakte afspraken niet werden nagekomen? Of moet ik die laatste vraag aan Greene zelf stellen?
Jan, de slager, de biertapper van Melief en al die andere gasten zijn ervan op de hoogte dat het even behelpen is met die volle ziekenboeg en als gevolg daarvan een niet ingespeeld team. Maar ze snappen er helemaal niets van dat de jongens die wél spelen team Knäckebröd (begroting 5 miljoen, da’s minder dan Volendam!) niet van het veld blazen. Goed voetbal hoeft niet, winnen wel!
Meneer Verbeek, nog één vraagje: U weet dat er zondag aanstaande in Rotterdam veel te verliezen, maar nog meer te winnen is?
Zet ‘m op!

1 opmerking:

Ron Bok zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.