4 mei 2009

Dat het ook slechter kan

‘In Januari had niemand het voor mogelijk gehouden dat we zevende zouden worden’ zei Gio na afloop van het gelijke spel in Utrecht. Een zin die precies een jaar eerder ook uitgesproken had kunnen worden. Toen stond Feyenoord in januari overigens geen twaalfde, maar bovenaan. Alles is relatief in de voetballerij, zeker als je bedenkt dat het allemaal nog zoveel slechter had gekund.

1, hoe het er slechter had kunnen uitzien: In een echte Erop-of-eronder-wedstrijd (of één van de andere honderden clichéachtige benamingen die er voor het potje zijn dat zondag in De Galgenwaard werd gespeeld) is het geen schande om een punt over te houden bij een concurrent. Het is pure winst (en pure noodzaak) dat kwalificatie voor Europees voetbal nog in het vizier is.
2, wie er nog slechter uitzag: Bij Utrecht stond er eentje in de spits die al drie jaar niet heeft gescoord. Dat zegt zelfs Tim de Cler hem niet na. Het goede nieuws is dat de naam Skoubo nog niet in verband is gebracht met Feyenoord. Voor hen die jonger zijn dan 25: in de jaren tachtig was deze gozer als nieuwe spits in Rotterdam-Zuid binnengehaald.
3, met wie het hopelijk niet veel slechter kan, ofwel nog steeds geen schim is van zichzelf. Bekijk de DVD van het vorig seizoen en ontdek dat de echte Luigi Bruins het afgelopen geen moment is opgestaan. Ik hoop van harte dat met de komst van zijn ontdekker de magie terugkeert in de benen van Luigi. Na dit jaar kan er slechts een dubbelDVD worden uitgebracht met de titel ‘Bruins Balverlies’.
4, waarin blijkt dat verliezen verschillende gradaties kent. Feyenoord verloor dit seizoen twaalf keer, met als dieptepunten de 3-1 nederlagen tegen Heracles en De Graafschap. Maar als ik eens om mijn heen kijk in mijn huidige verblijfplaats, daar weten ze pas echt wat verliezen is. Wat zeg ik: misschien moet je je wel veel meer zorgen gaan maken als je voor tientallen miljoenen inkoopt, (vermoedelijk) twaalf punten achter de kampioen eindigt en binnen één seizoen met 5-2, 4-1, 6-2 en 4-0 op de kloten krijgt!
5, waarin het niet slechter, maar alleen nog maar beter kan gaan. De A1 is kampioen en net als vorig jaar heet de tegenstander in de Kuip op speeldag 34 Roda JC. Op die zonnige dag in 2008, dat we blij waren dat het kutseizoen er bijna opzat. Wat was het allemaal weer tegengevallen, een lijdensweg geweest en wat zou het allemaal weer goed komen met een nieuwe trainer. En op die dag in juli zullen we weer roepen dat de Coolsingel in 2010 wél weer volstroomt. Natuurlijk, l’histoire se repète, toujours. Zeker bij Feyenoord.

Geen opmerkingen: