11 mei 2009

Waarom de scheids alles aan Meijer moet geven

Donderdagavond, de telefoon rinkelt in Huize Blom. Kevin neemt op en hoort collega Vink aan de andere kant van de lijn zijn naam roepen. Collega Vink heeft er flink de pé in. Door een stomme beslissing die hij de zondag ervoor in Limburg maakte, heeft hij het ooit zo trotse Roda JC eigenhandig aan de rand van de afgrond gebracht. Hij slaapt er al dagen niet van. Niet in de laatste plaats omdat zijn antwoordapparaat is volgelispeld door voetbalsupporters.

Na drie keer luisteren kon hij uit het onverstaanbare gereutel opmaken dat het over zijn hoofd ging. Die zou er namelijk zondagavond 10 mei afliggen. Kevin onderbreekt zijn inmiddels emotioneel sprekende collega. Hij begrijpt de clou en zal doen wat mogelijk is. Pieter belooft op zijn beurt om bij zijn wedstrijd op een gelijkspelletje te mikken, dan komt alles toch nog goed. Tot slot bedankt hij Kevin en stelt bij een goed einde zijn vrouw, zijn auto en zijn Portugese vakantiehuis de hele zomer gratis ter beschikking.

Inmiddels weten we dat Kevin zich keurig van zijn taak kweet en straks een topzomer heeft (al moet ik bekennen dat ik mevrouw Vink nog nooit zag). En dat samen met een seizoenskaart voor het leven in het Parkstadion, een Vip-arrangementje in Motel Kerkrade in februari, drie bontjassen, vijf repen chocola en de wedstrijdbal.

Maar het was natuurlijk niet alleen Blom die Feyenoord zondag dwarslag (ook Roda werd door hem overigens benadeeld). De dwarsligger was, zoals het gros van de wedstrijden deze jaargang, de deken van lamlendigheid. Die suffe lap, die het team verhinderd om fris de bal rond te spelen. Of gewoon, zoals dat hoort in ieder eigen stadion, de nummer laatst met pressiespel continu onder druk houden. Maar nee, dat bleek teveel gevraagd en eigenlijk was het misschien wel vreemder geweest als dit potje gewoon met 3-0 gewonnen zou worden. Want gewoon is niets dit seizoen, dat in mineur begon, dooretterde, een kleine opleving kende en eind mei gewoon een anticlimax kan opleveren. Waarom niet?


Dan Gerard Meijer. Mooie man, die bij Studio Sport de man met de grootste zonnebril van Rotterdam en omstreken genoemd werd. Dat is terecht, maar doet zwaar onrecht aan Meijer’s staat van dienst. Maar dat kan Tommie weer niet weten, in Almelo doen ze niet aan dat soort fratsen, laat staan vervolgens handdoekzwaaiend in een helikopter stappen. Meijer kreeg de publieke buiging die hem na een halve eeuw sleuren, knijpen en smeren meer dan toekomt, maar toch schaam ik me een beetje. Om de gouden handdruk die hij kreeg: een reischeque van duizend euro. De goede man heeft in zijn (aanzienlijk) werkende leven geen pensioen kunnen/mogen opbouwen en die geef je een handje, een rug (geef ‘m dan een meijer, da’s pas humor) en stel je wat pr-schnabbels in het vooruitzicht?! Dat ga je toch niet menen, Feyenoord? Foei! En Kevin Blom: al je cadeautjes aan ome Gerard geven!

Geen opmerkingen: