21 oktober 2008

De Schaamte (voorbij)

In het leven van een Feyenoordsupporter zijn er van die periodes, dat je het liever even niet met anderen (lees: de matig geïnteresseerde liefhebber die altijd de mond vol heeft van die club met dat schuifdak op die frituurpan) over het spelletje praat. Deze periodes zijn qua duur meestal langer dan korter van aard en daarom is de uitspraak ‘Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol’ niet alleen waar, maar (helaas) ook weer eens actueler dan ooit.

Je ziet de backs die al het hele seizoen allerbelabberdst spelen afgelopen zondag tot een volgend dieptepunt komen, een middelmatige spits zo vrij als een vogel de beslissende bal er intikken en degene die dat had kunnen voorkomen zijn scheur weer eens iets te hard opentrekken en je schaamt je weer diep. Of misschien is het wel de schaamte voorbij, want het kan nog erger.

Afgelopen donderdag werd Ahmed Aboutaleb door de Rotterdamse gemeenteraad gekozen als de nieuwe burgemeester. Als er één persoon in Nederland in staat is om het meest acute probleem (nee, in dit geval even niet Feyenoord) in Rotterdam e/o kan aanpakken, dan is het deze meneer. Een voorbeeldige leider en over een paar jaar een ongekend populaire burgervader. Maar dat ziet niet iedereen zo.
Er zijn bewoners van de stad die het een doorn in het oog vinden dat een bestuurder twee paspoorten heeft. Of dat hij lid is van een partij die de laatste jaren meer uitblonk in woorden dan in daden. Prima. En zijn er ook die het een schande vinden en daarvoor uiterst valide argumenten voor aandragen: hij is een übertroetelallochtoon, 020-supporter en ja waarom ook niet, een Moslimjood. Dit zijn de mensen die straks juichen als Moslimtukker El Ahmadi zijn enige seizoensgoal scoort. Om je kapot voor te schamen.

Maar het kan nog erger: de ambassadeur zelf knipt zijn seizoenskaart door omdat het betaald voetbal verder aan het commercialiseren is. Hij geeft daarvan ondermeer de Rotterdamse clubleiding de schuld. Meneer Cox, mag ik u erop wijzen dat de verzakelijking al een jaar of twintig geleden is ingezet en deze gasten er vorig jaar rond deze tijd ook zaten? Want op 22 oktober 2007 had Feyenoord acht wedstrijden gespeeld, 21 punten en stond het alleen aan kop. Als u op dat moment had gegild wat er allemaal niet deugt, had u pas écht een statement gemaakt!

En of Aboutaleb straks voor Feyenoord is? Is het een geruststellende gedachte als de burgemeester met een Feyenoordsjaal in De Kuip rondloopt? Het interesseert me werkelijk geen zier. De beste man weet waarschijnlijk niet eens wat buitenspel is.

Geen opmerkingen: